Kopajući uporno i pedantno po nemačkim arhivima, Fišer je u svom obimnom delu dobro dokumentovao nekoliko ključnih teza koje su pomogle da se primarna krivica za izbijanje Prvog svetskog rata još argumentovanije pripiše Nemačkoj. Ako postoji nezaobilazni istoričar Prvog svetskog rata, onda je to pre svih Fišer [5].
Fišer dokazuje da je Nemačka želela rat 1914. godine i da je agresivno gurala Austrougarsku u rat sa Srbijom – po svaku cenu, pa i po cenu da taj rat poprimi svetske razmere. Iako austrougarska želja da se sa Srbijom obračuna jednom i zauvek nije sporna, taj rat bi bio teško zamisliv bez nemačke snažne podrške.

Nebojša Katić - Iz drugog ugla

Povišena osetljivost srpske javnosti u vezi sa interpretacijom uzroka Prvog svetskog rata je razumljiva, ali je ponešto i preterana. Ne postoji analiza uzroka rata u kojoj Srbija može proći sjajno, ali je Srbija previše mala i beznačajna meta da bi se samo preko njenih leđa mogla uspešno promeniti slika o krivici za izbijanje Prvog svetskog rata.

Stogodišnjica izbijanja Prvog svetskog rata je zgodna prilika da istoričari zarade neku paru objavljujući prigodne knjige u očekivanju većih tiraža. Kada su istorija Prvog i Drugog svetskog rata u pitanju, svaki povod je dobar kao korak u procesu vršenja revizije prošlosti, u skladu sa novom konstelacijom snaga i savezništava. Najveća žrtva istorijskog revizionizma je uvek i sistematski Rusija. Ovaj trend je pogotovo vidljiv poslednjih dvadeset godina [1].

View original post 1.296 more words

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s