• Mađarska i Viktor Orban postao je Zapadu „trn u oku“ zato što odbija implementirati političko-ekonomsku doktrinu koja se svodi na maksimizaciju profita zapadnih kapitalističkih interesa.
 • Ako razmotrimo sve karakteristike Orbanove Vlade, i one dobre i one loše, idealan saveznik nameće se sam od sebe, a taj idealan saveznik kojeg je Madjarska odabrala, je Rusija.Postoje određene velike sličnosti između Orbana i Putina i načina na koji upravljaju zemljama. Mađarska stoga ima brojne predispozicije da bude jedan od jačih ruskih saveznika u Europi.
 • Za razliku od Srbije koja se još uvijek nalazi u tzv. „neintegriranom prostoru“, Mađarska je EU i NATO članica, a imati takvog saveznika „iznutra“ nešto je što bi se Moskvi itekako dopalo.
 • SAD je već poprilično ljut na Budimpeštu zbog ekonomskog otpora, no upravo juče dolazi vest koja bi mogla proizvesti znatnu eskalaciju već napetih odnosa. Naime, Orbanova stranka jučer je u parlamentu predložila amandman zakona kojime bi se zaobišle sve EU kočnice na početak izgradnje ruskog gasovoda Južni tok kroz Mađarsku.
 • Kako će SAD reagovati na sve ovo? Već je i reagovao, a reakcije su jako uznemirile Budimpeštu, mada se ovakvo nešto moglo očekivati već duže vreme. SAD su uvele sankcije Mađarskoj – za sada samo protiv političkih i poslovnih „korumpiranih službenika“, zabranjen im je ulaz u SAD. No, ovaj potez je posve jasan, ovo je poruka vlastima u Budimpešti, da znaju što sledi iza toga.
 • U Europi danas imamo veći broj zemalja koje su vrlo nezadovoljne politikom koja im je nametnuta, čak i među naizgled „najlojalnijima“ imamo brojne kritike, ali se one još ne iznose javno.
 • Zbog Ukrajine, SAD je naterao velik deo Europe da žrtvuje vlastite nacionalne i ekonomske interese. Pre ili kasnije ove zemlje će se početi buniti, a početak te konkretnije pobune mogla bi biti upravo Mađarska.

Opširnije: Amerika uvela sankcije Madjarskoj zbog saradnje sa Rusijom.

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

One response »

 1. bogoboj kaže:

  Kako nekome ko zna objasniti : Šta je to linearno a šta procentualno? Srazmerno veličini! Kada ni penzioneri tako nešto ne mogu da razumeju, kako bi to onda mogla jedna Vele da je Sila AMERIKA – SAD. U tome je i njena „veličina“! Obdržavati i uveličavati, po svaku cenu, svoju „veličinu“ žrtvujući nejake, „SIĆA“!

  Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s