Mediji u svetu poklanjaju značajnu pažnju takozvanim “drogama za silovanje” bez mirisa i ukusa, koje žrtvu ne samo da ostavljaju potpuno nezaštićenom i nesposobnom da se odupre nasilju, već i nesvesnom da se nasilje odigrava. Kada noć silovanja prođe, žrtva se sutradan neće setiti apsolutno ničega. Rohipnol, lek iz grupe valijuma, ponat je pod imenom – droga za silovanje. Ovaj preparat se legalno može dobiti na recept u Evropi (ali ne i u SAD) za lečenje poremećaja sna. Međutim, rohipnol izaziva i brojne druge efekte, uključujući anteretrogradnu amneziju i euforiju. Tako pojedine osobe pod uticajem ove droge postaju nesposobne da se sete određenih događaja u kojima su učestvovali. Stručnjaci upozoravaju da se žrtve neće jasno sećati napada ili okolnosti koje su prethodile napadu. Strah od droge za silovanje prisilio je proizvođača rohipnola, korporaciju Hofman-Roš, da preparatu doda boju. Ukoliko se rohipnol stavi u tečnost, ispustiće plavu boju. To bi trebalo da spreči poturanje u pića. Međutim, studija britanskog Nacionalnog forenzičkog instituta, baca novo svetlo na rohipnol. Urađena je toksikološka analiza preko 1000 žrtava navodnih seksualnih napada pomoću droga za silovanje.

U 31% slučajeva otkriveno je prisustvo samo alkohola; u 19 odsto prisustvo zabranjenih droga koje je osoba uzela svojevoljno; a u 15 odsto slučajeva mešavina alkohola i poznatih droga. Samo kod 2 odsto svih slučajeva bila je prisutna droga koju žrtva nije uzela svojevoljno, što je ukazivalo na “frizirano” piće. “Upotreba rohipnola nije detektovana ni u jednom od ispitanih slučajeva, iako je taj preparat lako detektovati u uzorcima urina uzetim čak 3-4 dana posle događaja”, piše u izveštaju.
Na kraju se zaključuje da uprkos široko rasprostranjenom verovanju o ‘friziranim’ pićima, realnost je da korisnici potcenjuju efekte drugih droga. Posebno što velika količina alkohola može izazvati zamračenja svesti (fragmentarni gubitak sećanja), tokom kojeg se zaboravlja događaj sve dok se ne dogodi nešto što će osobu podsetiti, kao i blokiranje kada sledi potpun gubitak sećanja. Seksualni napadi na ljubavnim i drugim sastancima zaista se događaju, ali ne previše često uz pomoć droga za silovanje.
U međuvremenu, istraživači rade na preparatima koji izazivaju retrogradnu amneziju. Konkretno, oni pokušavaju da izbrišu sećanja koja izazivaju poremećaj posttraumatskog stresa. Opsirnije na: Kako se briše pamćenje.
Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s