-Prvo, zato sto je vera nasa svetlost. Rekao je Hristos: Ja sam svetlost svetu. Svetlost kandila opominje nas na svetlost kojom Hristos obasjava duse nase.
-Drugo, da nas podseti na svetlost karaktera onog svetitelja, pred kojim palimo kandilo. Jer su svetitelji nazvani sinovima svetlosti.
-Treće, da nam služi kao ukor za tamna dela naša, i zle pomisli i želje, i da nas pozove na put jevandjelske svetlosti; da bismo se potrudili tako sa revnošću oko zapovesti Spasitelleve: Tako da se svijetli vidjelo vaše pred ljudima, da vide vaša dobra dela.
-Četvrto, da to bude naša mala žrtva Bogu, koji se sav žrtvovao za nas. Jedan majušan znak velike blagodarnosti i svetle ljubavi prema Onome, od koga u molitvi prosimo život i zdravlje i spasewe i sve ono što samo bezgranična nebeska ljubav može dati.
Peto, da to bude strašilo zlim silama, koje nas napadaju ponekad i pri molitvi odvode nam misli na drugu stranu od Tvorca našega. Jer, zle sile vole tamu i tržu se od svake svetlosti, naročito od one koja je namenjena Bogu i njegovim ugodnicima.
-Šesto, da nas podstakne na samopregor. Kao sto jelej i fitilj gore u kandilu, pokorni volji našoj, tako i neka gore i duše naše plamenom ljubavlju u svim stradanjima, pokorne vazda volji Božijoj.
-Sedmo, da nas nauči da, kao sto kandilo ne može da se zapali bez naše ruke, tako ni srce naše, to unutrašnje kandilo naše, ne može da se zapali bez svetoga ognja Božje blagodati, ma koliko bilo ispunjeno svim vrlinama. Jer, sve su vrline naše kao gorivo, a od Boga je oganj što ih užiže.
Kandilo može goreti pred ikonom svaki dan, ili samo nedeljom i ostalim praznicima.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:hbBO9c58oFYJ:www.pouke.org/upload/fajlovi/marko/pravoslavni_put/broj4.doc+&cd=7&hl=en&ct=clnk&gl=rs&client=safari

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

3 responses »

 1. Komentator kaže:

  Kandilo i ikone su ostavstina starih narodnih verovanja i predstavljaju obicno praznoverje. Sve religije, njigova ucenja, dogme, rituali, knjige, pravila i simboli su ljudska tvorevina na osnovu mitova, legendi, usmenih predanja i bajki, i religije su jednostavno iluzija i praznoverje…

  Sviđa mi se

  • Damaskin kaže:

   Odkud simboli,legende,mitovi,bajke,usmeno predanje (sve kako ste vi naveli)Cemu oni sluze? Sta im je izvor? Ili Ako su religije iluzija i praznoverje sta je onda pravoverje??Ako nekoga volimo da li je i to iluzija? Jeli ljubav ostavstina starih narodnih verovanja?Da li je ludak onaj koji voli i spreman je na zrtvovanje zbog te ljubavi?
   Svetitelji koji se na ikonama izobrazavaju su vise od sebe voleli gospoda ( u koga vi ne verujete) i mnogi su i postradali zbog te ljubavi.A vidite to su sve bili realni ljudi,postojali su u vremenu( kao vi ija) Ako ikonu njihovu imamo na zidu, jesmo li prazninu uneli u kucu ili punocu zrtvene ljubavi!?Ili mislite da je to praznoverje a drzati npr.poster Karleuse,punoverje?

   Liked by 1 person

 2. Anonimni kaže:

  dali se smije gasiti kandilo kad se izlazi iz stana

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s