пост-капиталистичкa транзицијa

Као што је познато, недавни ратови у Сирији, Ираку, Либији, Украјини, Јемену и Нигерији показали су да етничке, политичке и верске компоненте посебно важне. Анализирајући претходне карте Америку би лако било поделити на

запад земље, али са Калифорнијом демократском и Хиспано-американском. Североисток је демократски са етничким Европљанима. Од Тексаса до севера су белци и републиканци, а онда имамо југоисток земље где већину чине Афроамериканци којима владају бели републиканци. То је свакако најопасније подручје потенцијаних сукоба.

У религијском смислу су Сједињене Америчке Државе мулти-религиозна земља „пар екселанс“, а тај чинилац такође може бити важан у будућности.

Сједињене Америчке Државе имају највећи број добро наоружаног становништва са 90 комада ватреног оружја на 100 становника. Уз секташтво и снажну присутност наоружаних банди то свакако представља један од главних разлога који би могли довести до оружаних сукоба.

Сада се види да је итекако могућ сценарио у ком би дошло до колапса америчке моћи и распламсавања грађанског рата. Дакако, све док долар и америчка привреда колико-толико стоје на ногама, од свега овога вероватно неће бити ништа.

Али шта ако се долар под притиском других сила (Кине и Русије), иницијатива бројних других земаља, али и унутрашње политике ФЕД-а и америчке администрације у једном треутку претвори у прах? Тада ћемо сведочити крају „Америчког царства“ и са дистанце посматрати борбе сукобљених фракција и царство које нестаје у унутрашњих поделама.

Пад светског полицајца би нас сигурно увео у најтежу фазу Трећег светског рата који је већ у току, а сви замрзнути сукоби би се истог тренутка одмрзнули.

Пропаст нације која у правом смислу речи представља капиталистички систем би нас истовремено увео у раздобље пост-капиталистичке транзиције, коју већ сада многи виде као неминовност. То ће бити болна транзиција, где ће капитализам и даље постојати, али неће имати идеолошку подршку коју су му обезбеђивале САД. Многи се питају шта нас чека. То нико не зна, али сигурно већ сада треба тражити модел достојан свих људи који живе на овој планети. Обзиром да не постоји универзални модел демократије, који се у облику западне демократије наметао кроз униполарни свет, веројатно ће народи или групе народа морати да проналазе различите моделе примерене само њима и које неће „извозити“ по свету.

via БАЛКАНИЗАЦИЈА САД-а: Фантазија или почетак нове ере човечанства? 

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s