Odgovor je sledeći: to je određeno čovekovim osećanjima. Da se izdvoji, shvati šta se dešava i izmeni se, može samo čovek koji je u stanju da se osećajno (emocionalno) odvoji od problema.

Apstrahovanje(izdvajanje) je prevladavanje bola zbog odvajanja. Čovek koji je strastan, zavisan od želja, koji ne ume da prašta, ne posti i uzdržava se, ne može se emocionalno odvojiti od problema. Kod njega je smanjena sposobnost uopštavanja.

Takvi ljudi, pročitavši hiljadu mojih odgovora, ne mogu da proniknu u njihovu suštinu i primene znanje na sebe. Oni ne mogu da se izmene i traže za sebe ličnu pažnju. Nemoralan čovek, koji se odrekao  ljubavi prema drugima ili koji ne voli Božansko u sebi, takođe ne može da uopštava situaciju i da se menja.

Objasniću zašto. Svako misaono apstrahovanje u početku se dešava na nivou osećanja.  Da bi nastala ideja stolice, prvo mora da se pojavi osećanje stolice, emocionalna povezanost sa njom. Zatim, naša osećanja, povezana sa svakom od, na primer, deset solica, treba odvojiti od tih stolica i objediniti ih u jednu celinu.

To jest, proces shvatanja je mučan proces odvajanja od objekta i istovremeno proces stapanja, sažimanja naših osećanja u jedan shvatljiviji sistem.

Kakav zaključak iz ovoga sledi? Čovek koji ne ume da prihvati bol zbog gubitka, koristoljubiv je, pohlepan, gubi sposobnost uopštavanja, jednostavno ne može biti mudar. Što je naša sposobnost uopštavanja, sažimanja informacija veća, to više uzročno-posledičnih veza vidimo. Svet prestaje da bude razdrobljen, raščlanjen, haotičan. Pojavljuje se osećanje jedinstva događaja koji su se desili i celog okolnog sveta.

Najviši stepen jedinstva sa vasionom je ljubav prema Bogu. Čovek, koji ne zna da voli, ne može da savlada bol zbog odvajanja od vezanosti. Onaj ko ne ume da voli, ne može biti mudar.

Moral nam pomaže da sačuvamo osećanje ljubavi. Čovek bez morala nikada neće moći da oseti jedinstvo sa drugim čovekom, i njegovo ponašanje, delovanje, neće biti mudro.

via S.N.Lazarev – Obraćanje čitaocima –.

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s