kratak članak iz 2004. godine, prije 10-ak godina vakcina protiv hepatitisa B proglašena je štetnom za djecu od strane struke, danas je obavezna:

Pedijatri „uvaljuju“ nepotrebno cjepivo

„Ministarstvo zdravstva. Upozorenje se, prije svega, odnosi na cjepivo protiv hepatitisa B.

— Pojedine farmaceutske kuće, kao proizvođači tih cjepiva, svoje proizvode nude pedijatrima, a oni ih preporučuju roditeljima. Stoga roditelje treba upozoriti da na to ne nasjedaju jer dodatna cjepiva nisu zdravstveno i epidemiološki opravdana a uz to su i nepotreban novčani trošak — ističe dr. Mladen Smoljanović, ravnatelj Zavoda.

Dr. Milka Brzović, voditeljica Odjela za cijepljenje u Epidemiološkoj službi Zavoda, objašnjava kako dio pedijatara preporučuje zaštitu od virusa, uzročnika hepatitisa B, za djecu dojenačke dobi. Roditeljima se zapravo savjetuje da kupe cjepivo u ljekarnama i donesu u pedijatrijsku ordinaciju, gdje bi se dijete trebalo cijepiti. Sve to, napominje dr. Brzović, nepotrebno zbunjuje roditelje.

— Takvo što je apsolutno nepotrebno. Analize podataka o broju oboljelih ukazuju na potpunu zdravstvenu neopravdanost bilo kojeg drugog programa cijepljenja izvan onoga što je propisalo ministarstvo. Virus hepatitisa B se, jednako kao primjerice HIV, prenosi krvlju i spolnim putem, a oboljelih među malom djecom uopće nema. Svi koji mogu oboljeti, dakle novorođenčad zaraženih majki ili članovi obitelji zaražene osobe, obvezno se cijepe — objašnjava epidemiolog prof. dr. Darko Ropac.Slobodna Dalmacija.

Advertisements

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s