Moje iseljenje u Ameriku: zašto idem i gde odlazim.

Plejno, Teksas

Plejno je grad od oko 270.000 stanovnika koji se graniči sa Dalasom. Ima sve osobine imućnog predgrađa, osim što se u njemu nalaze sedišta mnogih velikih firmi i korporacija. Deo je Dalas-Fort Vort metropleksa (konurbacije), vrlo bogatog i razvijenog područja sa oko 6,8 miliona stanovnika (ceo Teksas ima oko 24,7 miliona stanovnika).

Dobrim delom Plejno se nalazi u senci svog velikog suseda, i mnogi ga, iako ima status grada, nazivaju predgrađem Dalasa. Priznajem, pre nego što sam počeo sa istraživanjem i pretragama na Guglu, za Plejno nisam ni čuo.

Zašto smo izabrali Plejno

U Americi nemamo rodbinu, pa čak ni bliske prijatelje. Ne idemo ni kod koga, već ćemo morati sve da rešavamo sopstvenim snagama i bez pomoći. Nismo presrećni zbog ove situacije, ali tako je kako je.

Sa druge strane, to nam daje slobodu da izaberemo mesto za koje smatramo da može da nam najviše pruži. A da bi izabrali takvo mesto, bilo je potrebno da prvo definišemo šta je ono što nam je najvažnije.

Tako smo napravili kratku listu prioriteta, na osnovu kojih sam krenuo u pretragu na Guglu.

Naši glavni prioriteti su:

dobre javne škole (javne znači državne, a to znači manje-više besplatne).

bezbednost (pošto smo kao i svi gledali sve one filmove sa holivudskim nasiljem, kraj bez kriminala i sa dobro organizovanom policijom nam je bio ultra važan)

dobre poslovne mogućnosti (mogućnosti za ženu da nađe dobro zaposlenje, a za mene mogućnosti za razvoj sopstvenog biznisa)

niske cene nekretnina (cene rentiranja, jer ćemo morati tako na početku, i cene za kupovinu, jer bi to trebalo da usledi čim se stabilizujemo i steknemo uslove za dobijanje povoljnog kredita)

razumni troškovi života (ne mora niski, već tu oko proseka)

Takođe, posle mnogo decenija života u Beogradu, shvatio sam da bi mi više prijao iole mirniji život, sa manje gužve. Uz to, dogovorili smo se da, ako na našoj listi prvo mesto bude delilo više gradova, idemo u onaj najtopliji (ovo opet zbog mene – ne volim mnogo hladnoću, viruse i slične zimske “čarolije”).

 

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Jedno reagovanje »

  1. tatjanamb kaže:

    Sve navedeno deluje vrlo razumno i planski. Dopada mi se. Zelim vam mnogo srece i uspeha i, naravno, na blogu puno zanimljivih tekstova i fotografija iz Amerike :OK: 😀 .

    Sviđa mi se

  2. bogoboj kaže:

    Išli su mnogi, tako , grlom u jagode. Kao što su išli Bilkići. Tamo je ozbiljan narod. Rad, rad i samo rad, što reko jedan vredan a pošten čoek. Žao mi je da mnogi od nas to ne mogu da izvedu. Nema šansi. Pokazali bi mi njima šta su to Balkanci. Tamo je trista nacija a samo jedan narod. A ovdena jedan narod a trista nacija! Neka Vam je sa Srećom!

    Sviđa mi se

Postavi komentar