U lečenju dijabetesa (šecerne bolesti), zob se pokazala kao veoma uspešna. Redovnim uzimanjem zobi u ishrani, zapravo zobenom kurom koja treba da se sprovodi duže vreme, dolazi do opadanja šecera u krvi. Važna napomena: nikada ne odlivajte vodu u kojoj ste kuvali zob! U njoj se nalaze mnoge za život važne materije.

Ovas ili zob(Avena) je rod skrivenosemenica koja pripada familiji trava (Poaceae). Poseduje veliki privredni značaj. Koristi se za ishranu ljudi i domaćih životinja. Površine pod ovsom u svetu iznose oko 14 miliona ha. Najveći značaj ima vrsta Avena sativa – gajeni ovas.

Opis biljke: zob je biljka koja se ubraja u porodicu trava. Klasici zobi sadrže 2 do 6 cvetića. Nalaze se na raširenoj metlici na vrhu stabljike. Zrna su obavijena plevom koja nije srasla sa zrnom po čemu se zob razlikuje od drugih žitarica (pšenice, ječma i raži) Njen sadržaj visokovrednih materija je upravo fantastičan: jod, hlor, fosfor, magnezijum, kalijum, mangan, cink, bakar, niacin, biotin, vitamini… Ovo, u prevodu na jezik svakodnevnog života, znači: zob je dobro koristiti u ishrani jer potpomaže stvaranje krvi, jača zube i kosti, podstiče rad mozga, rast kod dece i jačanje mišicne mase kod odraslih. Zbog lakoće sa kojom se vari, zob se preporučuje obolelima na želucu, a isto tako i osobama sa bronhijalnim smetnjama.Slaboj deci i iscrpljenim osobama uopšte, zob se najtoplije preporučuje: treba da se uzima svakog dana, u obliku kaše ili drugačije. Odlične su zobene pahuljice, koje se prelivaju vrelim mlekom ili supom, i jedu u kombinaciji sa drugim namirnicama. Preporuka je da se zob kuva 2-5 minuta, jer se u ovom intervalu ne gubi ništa od njene hranljive vrednosti, a postaje lako varljiva. 

Lekoviti deo biljke: za lek koristi se seme-zmo i slama za vreme žetve 

Lekovito delovanje: zob je neobično važna u dijetalnoj ishrani bolesnika. U sebi sadrži sve važnije vitamine i minerale. Koristi se za lečenje malokrvnosti, raznih katarnih upala probavnih organa, a deluje na regeneraciju celokupnog organizma. Kupke pripremljene od zobene slame veoma su korisne kod bolesti bubrega, bubrežnih kamenaca i gihta, zatim kod svih reumatičnih poteškoća, kod krstobolje, kočenja svih vrsta te kod bolesne jetre.

Kaša: staviti pet kašika zobenih pahuljica u pola litre vrijuće vode. Pustiti da se kuva 2-5 minuta, zatim odmaći s vatre i pustiti da stoji dok ne upije svu vodu i nabubri. Posle toga, dodavati po želji različite sastojke – pavlaku, med i slično. Kaša se može pripremati i sa vrelim mlekom, ili supom, kako je već rečeno. 

Sredstvo za jačanje: jedan kg integralne (neoljuštene) zobi dobro se ispere i skuva u tri litra vode. Procediti i piti ovu tečnost, zaslađenu medom. 

Kupke: kao obično, za njih se koristi cela zob i zobena slama. Pomažu kod ukočenosti, umora, bolesti bubrega, kao i kod kožnih bolesti.

Zob u novije vreme zovu i alternativna Viagra jer deluje kao afrodizijak odnosno pojačava rad testosterona u organizmu a samim tim je preporučuju za one koji imaju povećanu prostatu.

Osobama s dijabetesom preporučujemo da pri odabiru proizvoda od žitarica odaberu celo zrno.

Čaj od zobi

Jedan od „jačih“ prirodnih lekova u borbi protiv prolećnog umora, kao i za jačanje imuniteta je zob. Zobena kaša sa suvim grožđem, šećerom i vinom staro je jelo za one kojima nedostaje energija, a pogodna je i za smanjenje holesterola u krvi, pomaže kod bolesti srca i povišenog krvnog pritiska.

Osim toga idealan je obrok u borbi protiv debljine. Čaj od zobi, davno se koristio za lečenje depresije i protiv malaksalosti.

RECEPT: Kašiku zobi kratko prokuvajte u tri decilitra vode i ohladite. Oceđen čaj pijte tokom celog dana.

Zob je odličan izvor mangana, dobar izvor selena, triptofana, fosfora, vitamina B1 (tiamina), vlakana, magnezijuma i belančevina. Jedna šoljica kuvane zobi za doručak, daje više od 6 grama proteina, više od gotovo svih žitarica.
Harvardski naučnici koji su pratili 21.376 učesnika tokom razdoblja od gotovo 20 godina, otkrili su da muškarci koji su dnevno jeli porciju žitarica celovitog zrna imali 29 posto manji rizik od prestanka rada srca. Zob sadrži topivo vlakno poznato kao  beta glukan, koje pruža brojne zdravstvene koristi, kao što je smanjenje masnoća u krvi koje mogu dovesti do srčanog napada, moždanog udara ili opasnih krvnih ugrušaka. Ne samo da beta-glukan štiti od kardiovaskularnih bolesti, on takođe stimulira aktivnost belih krvnih zrnaca. Najmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju.. To stabilizuje šećer u krvi i tako smanjuje opasnost od dijabetesa tipa 2.
Jedna od najboljih stvari kod zobi je da je idealna za kombinovanje s drugim ukusnim, zdravim sastojcima. Orasi i semenke lana, na primer, su bogati omega 3 masnim kiselinama.

Niži šećer uz porciju žitarica
Dijabetes je jedna od najčešćih hroničnih bolesti, kada telo prestaje da proizvodi hormon insulin ili ga ne koristi u potrebnoj meri. Ovo oboljenje je veoma teško i dugotrajno i “iz korena” menja život i svakodnevne navike obolelog. U narodnoj medicini protiv ove bolesti koriste se mnogobrojne biljke, a naučno je potvrđeno da prednjače žitarice. Najbolje rezultate dali su čajevi i kaše od heljde, ovsa (zobi), ječma i pirinča, pa se dijabetičarima preporučuje da ih svakodnevno koriste.

About LillyT

:))) Rođena između hipi pokreta i panka; odrasla u socijalizmu zastićena od vremena i prostora. Bila i ostala buntovnik i isterivač "djavola" ničim izazvana. Jos se nije umorila od svog životnog puta hodanja po žici, što joj je bilo i ostalo pretežno zanimanje u večnom opiranju pokusajima drustva da je oblikuje

Jedno reagovanje »

  1. Joca kaže:

    OK tekst, poučan i interesantan!

    Sviđa mi se

Postavi komentar